Skip to main content
SLU publication database (SLUpub) (stage, solr2:8983)

Factsheet2024Open access

Restflöden i cirkulära livsmedelssystem - Utmaningar och lösningar

Khalil, Samar; Nordmark, Lotta; Persson Hovmalm, Helena; Hagström, Gun; Mogren, Lars; Kleman, Isabella; Svensson, Sven-Erik; Nynäs, Anna-Lovisa; Nicolaidis, Andreas

Abstract

Livsmedelssystemet står inför en hel del utmaningar när det gäller mat- och näringstrygghet, klimatförändringar, resurseffektivitet, kriser och behov av beredskap. Behovet att utveckla ett livsmedelssystem som kan bemöta dessa utmaningar är stort. Stora mängder värdefullt material och avfall som produceras av industrin har potential att tas tillvara och återanvändas i livsmedelssystemet och dess produktion. Att dra nytta av dessa resurser innebär utveckling av cirkulära system, vilket leder till bland annat resurseffektivitet och minskad miljöpåverkan, men det krävs dock lösningar och verktyg samt förstärkt samarbete mellan aktörer för en framgångsrik tillämpning. Inom ramen för dessa aspekter hölls en workshop vid SLU med närvarande representanter från akademi och näringsliv.

Published in

LTV-fakultetens faktablad
2024, number: 2024:6
Publisher: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU Authors

UKÄ Subject classification

Environmental Management
Environmental Economics and Management

Publication identifier

  • DOI: https://doi.org/10.54612/a.2orc5uoq4e

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/129059