Skip to main content
SLU publication database (SLUpub) (stage, solr2:8983)

Report2021Open access

Jord till bord-strategin : analys av EU:s strategi ur ett matsvinnsperspektiv

Strid, Ingrid

Abstract

Rapporten går igenom och kommenterar EU:s jord till bord-strategi med avseende på matsvinn. Strategins behandling av matsvinn är bra med fyra övergripande delar varav två specificerade och tidssatta. Kritik kan dock riktas mot att strategin inte gör upp med konsumtionssamhället – en ökad livsmedelsproduktion är det stora hotet mot både de planetära gränserna och matsvinnet i sig.

De delar av EU:s jord till bord-strategi (Farm to Fork Strategy) som handlar om matsvinn och förluster är bra, åtminstone om de lever upp till förhoppningarna de skapar!

EU-kommissionen bekräftar Agenda 2030-målet om ett halverat matsvinn till år 2030 och presenterar fyra övergripande strategidelar:

1.Att mäta, fastslå utgångsläge och föreslå ett gemensamt, rättsligt bindande mål;

2.Att integrera förebyggande av livsmedelsförluster och livsmedelsavfall i andra politikområden inom EU – särskilt att se över EU-bestämmelsen om datummärkning;

3.Att undersöka livsmedelsförlusterna i produktionsledet och se hur man kan förebygga dem;

4.Att samordna på EU-nivå för att stärka insatserna på nationell nivå.

För de första två punkterna finns specificerade tidsatta mål som ska mynna ut i två förslag från EU-kommissionen till EU-parlamentet, där det första målet helt täcker in sin strategidel, men där det andra målet bara är en skärv av allt som skulle behövas:

• Att föreslå bindande mål för minskning av matsvinn (klart till 2023), och

• Att föreslå en revision av reglerna kring ”bäst före-datum” (klart till Q4 2022).

Denna skärv är visserligen en mycket efterlängtad sådan som dessutom kan ge ringar på vattnet om den leder till att befolkningen tvingas ta ett större ansvar för sin mathållning (om bäst före ersätts med produktionsdatum, men inte om den bara kompletteras med tillägg i stil med ”men ofta bra efter”, eftersom så fort någon annan ska ansvara för att bedöma någons matvara kommer de otvivelaktigt att lägga in stora marginaler i bedömningen).

Resten av strategidelen – att integrera förebyggande av livsmedelsförluster och livsmedelsavfall i andra politikområden inom EU är ju ett gigantiskt område med oerhörd potential, och hade gärna fått komma fram mer i strategin. Här finns exempelvis tydliga kopplingar till EU:s Common Agricultural Policy, CAP, där det skulle gå att aktivt jobba för minskade förluster med hjälp av stöd från CAP-budgeten.

De sista två strategidelarna saknar specificerade tidsatta mål, vilket självklart är en brist.

Men, min största kritik mot jord till bord-strategin är att den inte gör upp med konsumtionssamhället. Ökad livsmedelsproduktion är det stora hotet mot både de planetära gränserna och matsvinnet, och jag saknar en tydlig strategi för konsumtionskritik.

Published in

SLU Future Food Reports
2021, number: 16:7
Publisher: Sveriges lantbruksuniversitet, framtidsplattformen SLU Future Food

SLU Authors

Associated SLU-program

SLU Future Food

UKÄ Subject classification

Environmental Economics and Management

Publication identifier

  • ISBN: 978-91-576-9888-9
  • eISBN: 978-91-576-9887-2

Permanent link to this page (URI)

https://res.slu.se/id/publ/132488