Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub) (stage)(solr2:8983)

Rapport2024Öppen tillgång

Faktablad från Integrerad kustfiskövervakning : Vendelsö (Ringhals), 1980–2023

Svahn, Emma; Faxneld, Suzanne; Förlin, Lars; Käll, Filip; Jaktén Langert, William; Parkkonen, Jari; Rutgersson, Carolin; Sjöholm, Jonathan; Sturve, Joachim; Soerensen, Anne L.; Olsson, Jens

Sammanfattning

I det här faktabladet sammanfattas resultat och bedömningar från provfisket i referensområdet Vendelsö som genomförs inom kontrollprogrammet för Ringhals kärnkraftverk, fiskhälsoundersökningar utförda på tånglake i området, samt miljögiftshalter i sill från det närliggande området Fladen. Data från provfisket börjar 1988, hälsoundersökningarna 2018 och miljögiftsanalyserna 1980. Undersökningarna av fiskens hälsotillstånd ingår i programmet integrerad kustfiskövervakning där syftet är att kartlägga fiskbeståndens status samt fiskens hälsotillstånd och miljögiftsbelastning för att upptäcka förändringar som indikerar storskalig påverkan av miljöhot som eutrofiering, miljögifter, klimatförändringar och andra miljöfaktorer.

Resultaten från provfisket visar att rovfisken ökat sedan 2002, troligtvis till stor del beroende av en nästan signifikant ökning av torsk. Detta har även resulterat i en ökning av den trofiska medelnivån i fisksamhället. För de flesta övriga arter visar inte fångsterna någon riktad förändring sedan 2002 undantaget fångsten av skrubbskädda, stensnultra och tunga som alla minskat under tidsperioden. Provfiskefångsten av indikatorarten tånglake har däremot inte förändrats över tid, och undersökningar av artens reproduktion under åren 2018–2023 visar med undantag för ett år inte på någon förhöjd andel onormala (döda eller missbildade) yngel hos de undersökta honorna i området.

Undersökningarna av tånglakens hälsotillstånd visar överlag på ett liknande tillstånd i Vendelsö som i andra undersökta referensområden längs den svenska kusten. Hälsovariabler som aktiviteten av avgiftningsenzymet EROD, andelen vita blodceller, koncentrationen av kalcium i blodet, och aktiviteten av antioxidantenzymen glutationreduktas och katalas, ligger alla på förhöjda nivåer i undersökta referensområden vilket kan tyda på en generell exponering av organiska miljögifter och påverkat immunförsvar hos tånglaken längs våra kuster.

Miljögiftshalterna i sill från det närliggande området vid utsjöbanken Fladen uppvisar generellt minskande trender över tid. Halterna av organiska miljögifter som klorerade pesticider, PCB:er och bromerade flamskyddsmedel minskar över tid och är lägre än i sill från Östersjön. Även halterna av det perfluorerade ämnet PFOS i sill från Fladen minskar över tid och ligger under både EU:s gränsvärde för humankonsumtion och nivåerna i sill från Östersjön. Halterna av dioxiner visar en liknande minskande trend och är lägre i sill från Fladen än i den från Östersjön. Dioxinhalterna i sill från Fladen ligger under såväl EU:s gränsvärde för försäljning som gränsvärdet som är satt för att skydda toppkonsumenter i ekosystemet. Kvicksilver är en av tungmetallerna som mäts i sill från Fladen. Koncentrationen av kvicksilver visar inte på någon trend över tid men mellanårsvariationen är betydande och halterna ligger över EU:s gränsvärde för att skydda toppkonsumenter i ekosystemet.


Nyckelord

Faktablad; integrerad kustfiskövervakning; nationell miljöövervakning; kustfisksamhällen; kustfiskbestånd; fiskhälsa; miljögifter

Publicerad i

Aqua notes
2024, nummer: 2024:24
Utgivare: Institutionen för akvatiska resurser, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU författare

Associerade SLU-program

Kust och hav

UKÄ forskningsämne

Ekologi

Publikationens identifierare

  • DOI: https://doi.org/10.54612/a.2dn1i9rp97
  • eISBN: 978-91-8046-649-3

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/132801