Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub) (stage, solr2:8983)

Rapport2025Öppen tillgång

Resultat från övervakningen av kustfisk : Vaxholm (egentliga Östersjön) 2016–2024

Holliland, Per; Mustamäki, Noora

Sammanfattning

I den här rapporten redovisas resultaten från provfisket i Vaxholm. Provfisket är en del av den regionala miljöövervakningen för kustfisk och har utförts årligen i augusti sedan 2016. Provfisket utförs med nordiska kustöversiktsnät och fångstens artsammansättning, samt fiskens storlek och antal, studeras. I samband med provfisket noteras även omgivningsvariabler. Åldersbestämning av abborre och gös utförs efter genomfört provfiske.

Provfiskeområdet ligger i Vaxholms kommun i Stockholms län, och kustvattentypen är Stockholms inre skärgård och Hallsfjärden. Med sin mångfald av miljöer och bottentyper erbjuder området lek- och uppväxtområden för många i Östersjön vanligt förekommande kustfiskarter som abborre, karpfiskar och sik. Området är påverkat av den tunga fartygstrafiken till och från Stockholm, är relativt näringsrikt, och både fritidsbåtstrafiken och utnyttjande av strandnära områden är omfattande.

Resultaten visar att salthalten är låg och att siktdjupet i området är lågt. Trots en betydande mänsklig påverkan är fisksamhället både tal- och artrikt. Totalfångsten har ökat över tid och både varm- och kallvattenarter har ökat. Noterbart är att det fångas mycket karpfisk och speciellt då mört, samt en hög andel stor abborre. Abborren i Vaxholm växer dock relativt långsamt. Fångsten av gös är mycket liten och endast enstaka individer har påträffats årligen. Svartmunnad smörbult, en invasiv främmande art, har fångats under de senaste tre åren, vilket tyder på att arten troligen är etablerad i Stockholms inre skärgård.

Nyckelord

miljöövervakning; fisk; kustvatten; abborre; gös

Publicerad i

Aqua notes
2025, nummer: 2025:10
Utgivare: Institutionen för akvatiska resurser, Sveriges lantbruksuniversitet

SLU författare

Associerade SLU-program

Kust och hav

UKÄ forskningsämne

Ekologi

Publikationens identifierare

  • DOI: https://doi.org/10.54612/a.6movqe4bgb
  • eISBN: 978-91-8046-537-3

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/141446