Danielsson, Dan-Axel
- Department of Applied Animal Science and Welfare, Swedish University of Agricultural Sciences
Beroendet av importerad soja och behovet av mer varierande växtföljder i slättlandskapet har gjort att intresset för bioraffinering ökat. Om ensilage bioraffineras skulle bioraffineringsanläggningen kunna köras året om och det skulle förbättra ekonomin för en sådan anläggning. Syftet med denna studie var att kartlägga nivåer och variationen i näring med fokus på protein och enskilda aminosyror primärt i pressjuice.Ensilage från fyra olika silos bioraffinerades och utbytesberäkningar gjordes. Aminosyra innehållet i ensilage, presskaka och pressjuice analyserades. Av råproteinet hamnade 10–35 % i pressjuicen och 17–50 % av askan. Ensilagets torrsubstanshalt hade stor betydelse för utbytet. Torrt ensilage gav lågt utbyte. Innehållet av den för grisar viktiga aminosyran lysin i pressjuicen var mellan 4,9 och 6,2 % av råproteinet. Halterna av de för fjäderfä viktiga aminosyrorna cystein och metionin var låga eller ej mätbara. Innehållet av övriga aminosyror redovisas i rapporten. Variationen i proteinkvalitet mellan de olika silorna och resultat från andra studier var stor. Analys av aminosyror och annat innehåll i pressjuicen är nödvändigt för att kunna erbjuda djuren balanserade foderstater.
bioraffinering; ensilage; utbyte; aminosyror
Rapporter från institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd
2025, number: 10
Publisher: Institutionen för tillämpad husdjursvetenskap och välfärd, Sveriges lantbruksuniversitet
Plant Biotechnology
Animal and Dairy Science
https://res.slu.se/id/publ/143181