Caspersen, Siri
- Institutionen för biosystem och teknologi, Sveriges lantbruksuniversitet
Faktablad2014Öppen tillgång
Caspersen, Siri; Hanson, Marie
Ympning av tomatplantor på grundstammar med god resistens mot sjukdomar är vanligt i ekologisk tomatodling. Vid odling i jord kan annars rotsjukdomen korkrot, orsakad av svampen Pyrenochaeta lycopersici, leda till kraftigt reducerade skördar. En del odlare upplever emellertid att tomater från ympade plantor inte är lika goda jämfört med tomater från oympade plantor. Vad är anledningarna till detta? Och kan man göra något för att förbättra smaken i de fall där tomater från ympade plantor upplevs smaka sämre? Genom denna litteraturstudie ville vi undersöka vilka faktorer som styr smaken hos tomat, och hur olika smaksparametrar påverkas av ympning.
tomat; solanum lycopersicum; smak; kvalitet; ympning
LTV-fakultetens faktablad
2014, nummer: 2014:13
Utgivare: Fakulteten för landskapsarkitektur, trädgårds- och växtproduktionsvetenskap, Sveriges lantbruksuniversitet
Trädgårdsvetenskap/hortikultur
https://res.slu.se/id/publ/61304