Skip to main content
SLU:s publikationsdatabas (SLUpub) (stage, solr2:8984)

Sammanfattning

Näringstätheten för fem mjölkprodukter och tio växtbaserade drycker, som kan användas som alternativ till mjölk, jämfördes. Näringsinformation för de ingående produkterna hämtades från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas.Näringstätheten beräknades enligt två varianter av indexet Nutrient Rich Food (NRF11.3 och NRF21.3) antingen per 100 g eller 100 kcal. NRF beräknas utifrån livsmedlets innehåll av utvalda näringsämnen, medan eventuella skillnader avseende andra ämnen, eller till exempel proteinkvalitet eller biotillgänglighet av näringsämnen inte vägs in.Vid en rankning av produkter utifrån deras näringstäthet (från hög till låg) återfanns två berikade mandeldrycker (1,2% fett, osötad; 1,3% fett, sötad), en berikad sojadryck (1,3% fett, osötad), minimjölk (fett

Publicerad i

SLU Future Food Reports
2022, nummer: 20
Utgivare: Sveriges lantbruksuniversitet, framtidsplattformen SLU Future Food

SLU författare

Associerade SLU-program

SLU Future Food

UKÄ forskningsämne

Livsmedelsvetenskap

Publikationens identifierare

  • ISBN: 978-91-8046-772-8
  • eISBN: 978-91-8046-773-5

Permanent länk till denna sida (URI)

https://res.slu.se/id/publ/132493